Weissach im Tal, quan la serp ja no és a l’ou

25 ag.

WeissachWeissach im Tal és un municipi alemany de poc més de 7000 habitants, situat a un dels Estats del sud, Baden-Württemberg, i no destaca d’altres municipis semblants del seu entorn per res en especial. Tanmateix, ahir va ser notícia, encara que molt probablement la majoria dels ciutadans de Catalunya i d’Espanya no ens n’haguem assabentat.

Ho va ser per raó de l’incendi que s’aprecia a la foto. Un incendi intencionat, fruit d’un atac xenòfob per impedir que la casa que crema es converteixi en una llar d’acollida per a refugiats que esperen la resolució de les seves sol·licituds d’asil —un tràmit que es pot estendre durant mesos o anys—.

Segons dades del Ministeri de l’Interior alemany, durant l’any 2014 es van produir 990 actes violents per part de grups d’extrema dreta a Alemanya, un increment del 24% respecte al 2013. D’aquests actes violents, 512 eren atacs xenòfobs. No tenim dades corresponents al 2015, encara. Pel que fa als atacs incendiaris contra centres d’acollida de refugiats (a voltes ja ocupades per famílies, no ho oblidem), durant el que portem de l’any 2015, s’han produït 204 atacs incendiaris, amb el que ja es superen els 198 atacs de l’any 2014.

Diverses crisis humanitàries, i molt significativament la guerra de Síria, fan que s’hagi incrementat força el nombre de sol·licitants d’asil i refugi a Europa. No es pot dir que ens trobem entre els més generosos a l’hora d’acollir-ne, ja que Turquia, el Líban, Jordània o Egipte es troben entre els principals receptors d’aquests refugiats, però a Europa és Alemanya, seguida d’Itàlia, França i Suècia, qui n’està acollint un major nombre. Front a la vergonyant actitud europea davant les penúries dels refugiats i migrants —pensem en l’Estret, les tanques de Ceuta i Melilla, Calais, la tanca entre Hongria i Sèrbia, la frontera de Macedònia o l’illa grega de Kos—, davant les seves morts abans fins i tot de poder sol·licitar asil o refugi  (provant d’arribar a Itàlia, sí, però ni el fenomen és recent ni és només en aigües italianes), i davant de notícies com la que ens arriba de Weissach im Tal, és interessant també conèixer iniciatives com les de Flüchtlinge Willkommen.

Tot i que el fenomen de l’incendi contra cases d’acollida per a refugiats a Alemanya pugui semblar un fet aïllat, el cert és que tots els informes apunten a un increment de les agressions xenòfobes, antisemites, antiziganistes o islamòfobes arreu d’Europa, coincidint amb un repunt dels discursos xenòfobs o contra la immigració en el debat públic europeu. De la diferenciació per afirmar la pròpia identitat en contrast amb l’alteritat del divers, la seva estigmatització, i sovint la seva deshumanització són els ingredients del discurs incendiari que acompanya la mà criminal que cala foc a la casa.

Trobem exemples d’aquest discurs en diverses formacions de la dreta populista de nou encuny i de l’extrema dreta arreu d’Europa. El cas més evident és el de la formació neonazi grega Alba Daurada, però des dels búlgars d’Ataka als hongaresos de Jobbik, fins al Partit Popular Danès, els Demòcrates Suecs, la Lega Nord italiana, el Partit del Progrés noruec, el Vlaams Belang belga, el partit de Geerd Wilders a Holanda,  l’FPÖ austríac, l’UKIP britànic, o el Front Nacional francès, hi ha una gradació en to i intensitat d’un mateix discurs d’incitació a una política identitària que exclogui el diferent a la idealitzada comunitat nacional que diuen representar.

Aquestes formacions ens volen com una massa compacta i homogènia, ens vol obedients al líder, ens vol uniformes i, algunes d’elles, a poder ser, ens volen també uniformats. Una breu recerca d’imatges us en farà arribar la idea. Espereu, us en faig una:

Alguns, a casa nostra, assagen formules i discursos que pretenen emular l’èxit electoral de formacions xenòfobes o anti-immigració arreu d’Europa. Des dels de “primer els de casa”, fins als que parlen de “netejar” ciutats, deshumanitzant l’altre fins al punt de convertir-lo en immundícia que cal escombrar. Parlem sobre les autèntiques causes de la crisi i les retallades, sobre les autèntiques causes dels fluxos migratoris i de l’actual increment de refugiats que malden per arribar a Europa. Barrem el pas als discursos incendiaris, desemmascarant la seva faceta xenòfoba i atiadora de l’odi.

Ferran Pedret i Santos

Editat el 26 d’agost de 2015

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: