Eppur si muove…

7 ag.

El Ministre de Justícia, Rafael Català (PP), ha obert la porta, amb unes recents declaracions,  a una reforma constitucional per delimitar les competències estatals i autonòmiques. És veritat que la Presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes (PP), s’ha afanyat a dir que el tema no està “sobre la taula”. Poc després, el President del Govern, Mariano Rajoy (PP), es mostrava molt menys taxatiu respecte a la reforma, malgrat mantenir el seu habitual to respecte a l’independentisme, de la que ha dit que “a la propera legislatura jo no em nego a fer una reforma de la Constitució”. Fa setmanes, C’s encarregava a una comissió d’experts una proposta de reforma constitucional.

Òbviament, cap de les dues suposa la transformació federal que els socialistes, la gent d’IU o la de Podemos està proposant, amb diferents graus encara de concreció. Però ja deia el federalista càntabre José M.Orense que “no se da fácil forma al hierro sino cuando está candente”, i resulta interessant veure com poc a poc va obrint-se pas el debat de la reforma constitucional, que té més camp a córrer del que alguns estan disposats a reconèixer encara.

De fet, el que proposa Català es correspon tan sols, per raó de la matèria (que no de l’enfoc), amb el que es contempla en les pàgines 25 a 28 del document “Per una reforma constitucional federal”, elaborat per la Fundació Rafael Campalans, o a les pàgines 53 a 55 del document “Por una reforma federal del Estado autonómico”, elaborat per la Fundació Alfonso Perales, o al punt 24 del document del PSOE titulat “Hacia una estructura federal del Estado”. El document sobre model d’Estat elaborat per IU també abasta molts altres àmbits. La gent de Podemos encara està elaborant les seves propostes programàtiques, en especial pel que fa al model territorial, però es poden seguir els debats de Podemos Federalismo i de Podemos Federarnos.

Per aquesta limitació de la proposta de Català, per la seva orientació, que intuïm, i pel moment i forma elegida, els socialistes hem criticat l’anunci del Ministre de Justícia i considerem que cal que el debat sobre la reforma constitucional, en el que defensem els nostres plantejaments federalistes, vagi molt més enllà i plantegi una transformació més profunda, cosa que hem recordat avui tant des del PSOE, com des del PSC.

Eppur si muove…

Ferran Pedret i Santos

Anuncis

Una resposta to “Eppur si muove…”

  1. epertinez 08/08/2015 a 04:52 #

    No hi ha més cec que el que no vol veure. Castellà vol recentralitzar-se. I ho faran per què són majoria i tenen tot el dret a equivocar-se. Han creat una estructura de tres partits per no haver de dependre mai més de la perifèria. La seva obsessió per interpretar la realitat a la seva conveniència és absurda. És vostè que continua dient que la terra és plana.

    Perdoni la rudesa de les paraules.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: