Tot es mou

3 febr.

Avui es publica una interessant enquesta a El Periódico, duta a terme per l’empresa d’estudis d’opinió Gesop. Aquesta enquesta d’àmbit estatal pot cridar l’atenció pels indicadors de vot: una caiguda de fins a 53 escons del PP (abans de saber-se els detalls sobre el cas Bárcenas), o una lleugeríssima recuperació del PSOE, de fins a 13 escons, juntament amb els notables creixements d’IU i, sobretot, d’UPyD.

Però, al meu parer, hi ha dades molt més interessants a l’enquesta. En general, les que la converteixen en una més de la sèrie d’estudis d’opinió que van confirmant el col·lapse del que ja hem parlat aquí. En concret, les dades que confirmen que, en una situació tan complexa i dura com l’actual, les certeses són poques i tot es mou a una velocitat vertiginosa, posant de manifest l’existència de corrents de fons i moviments tel·lúrics que, d’una o altra forma, afloraran.  Entre aquestes, en vull destacar les que indiquen que el 50,8% de la ciutadania espanyola es mostra favorable a una reforma de la Constitució Espanyola de 1978 en un sentit federal, i la que indica que el 50,7% es mostra favorable a que els catalans i les catalanes puguin votar en referèndum sobre si volen o no constituir un Estat independent.

Segur que les dificultats i els obstacles seran molts, però el que l’enquesta indica és que hi ha camp per córrer i que vivim en un d’aquells moments històrics en els quals es poden produir canvis en profunditat que haurien estat impensables fa només uns anys. El que indica és que resulta possible plantejar les modificacions legals necessàries per tal que es pugui celebrar sense impediments un referèndum en què es consulti a la ciutadania de Catalunya si vol o no un Estat independent. El que indica, també, és que resulta possible plantejar un Estat plenament federal, que compta amb més partidaris a mida que avança la triple crisi que vivim.

Segons el meu parer, l’opció d’una transformació constitucional en clau federal ha de representar l’oportunitat per la transformació en profunditat de la nostra democràcia. per la qual clama una bona part de la ciutadania, aquí i arreu. Si s’assoleix que una majoria significativa de la ciutadania del conjunt de l’Estat ho vegi des d’aquesta perspectiva, em compto entre els convençuts que és possible ampliar les aliances que ara s’apunten en l’enquesta. Una aliança de les classes populars i treballadores per produir una ruptura democràtica front a l’intent de furtar-nos-la en molts aspectes, però sobretot en allò que més la buida de contingut, com és l’anorreament del seu programa social igualador i emancipador. És moment d’intentar una reforma que serveixi per donar ple sentit als conceptes de Federació, Democràcia i Justícia Social.

Ferran Pedret i Santos

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: