Per responsabilitat

30 ag.

D’ençà de les darreres eleccions locals, que van comportar l’elecció del convergent Xavier Trias com a alcalde de Barcelona, han estat moltes les pressions exercides sobre el PSC per tal que aquest s’oferís, en un gest de responsabilitat, a contribuir a l’estabilitat del govern conservador.

Resulta interessant observar el biaix ideològic i sociològic dels sectors que pressionen en aquest sentit. Queda ben palès en la facilitat amb què el seu missatge és amplificat per moltes de les més influents redaccions del país, que —deixem de banda alhora ingenuïtat i temors reverencials— estan al servei dels interessos d’aquests sectors socials.

Així, el rumor sobre l’entesa entre CiU i el PSC per governar la ciutat de Barcelona ha estat recurrent, i hi ha hagut diversos moments en què els titulars apuntaven a un acord que, malgrat tot, no ha arribat. Tant és, en aparença, que el darrer congrés de la federació barcelonina del PSC aprovés una resolució on deixava molt clar que es situava com a principal formació opositora al govern que la dreta catalana havia format, després de 32 anys de provar-ho, a la capital de Catalunya. Tant és, també, que el màxim òrgan de direcció dels socialistes barcelonins, el seu consell de federació, hagi reiterat aquesta determinació en una recent resolució. La pressió s’exerceix amb eficàcia a cop de titular, comptant amb la complicitat activa dels qui, potser disconformes amb aquestes decisions democràtiques, volen forçar la situació de fet per ajustar-la al seu desig o interès.

N’estem veient un exemple en el procés de diàleg sobre el pla d’actuació municipal de Barcelona, un document que, per resumir-ho, és el full de ruta del mandat. En aquest procés, és normal que es produeixin negociacions entre els diversos grups municipals, especialment si el grup que dóna suport a l’alcalde, com és el cas, no disposa de majoria suficient. Per tant, a ningú hauria d’estranyar que CiU i el PSC s’asseguin a parlar d’aquest full de ruta, i fins i tot que puguin plasmar de manera transparent quines són les discrepàncies o coincidències que tenen, des de la visió que cadascú té de la ciutat i del conjunt de la societat. No obstant, l’existència d’aquest diàleg, que entra dins de la més absoluta normalitat institucional, s’ha volgut dotar d’una significació extraordinària, vinculant-lo des de l’inici a una hipotètica entrada del PSC al govern de la ciutat, en una operació que, en aquests darrers dies d’agost, està experimentant el seu paroxisme.

No obstant, ocorre que el pacte general amb Convergència i Unió, tant si ens referim al full de ruta com, encara més, si ens referim a la formació d’un govern de coalició, és enormement incongruent amb l’autonomia del projecte socialista per Barcelona, amb els interessos socials i la visió de la societat que una i altra força encarnen, i per últim, però en absolut menys important, amb la voluntat democràtica expressada per la ciutadania a les darreres eleccions.

El context de crisi econòmica no només no és suficient per justificar una gran coalició, sinó que n’esdevé un poderós argument en contra. És en moments de crisi, com els que vivim, que forçosament s’han de prendre decisions que determinen fortament el caràcter futur de la nostra societat i de la nostra ciutat. És, per tant, en aquest moment que s’accentuen les contradiccions entre diferents valors, idees i prioritats, sense que això sigui necessàriament fruit de cap dogmatisme, sinó de la preferència d’uns i altres per un o altre model de societat.

No podem oblidar tampoc que la crisi actual no és tan sols una crisi econòmica, sinó que existeix també una greu crisi de representació, en bona part pel descrèdit de la política, al qual ha contribuït molt la percepció, força estesa, que els programes i idees de les principals formacions polítiques són indistingibles a la pràctica. Això és quelcom que els socialistes refusem de ple, i que un acord d’aquesta mena no faria sinó reforçar.

Els i les socialistes de Barcelona sentim damunt les nostres espatlles, és clar, el pes de la responsabilitat. La responsabilitat d’estar a l’alçada de les circumstàncies històriques que ens ha tocat viure, que pels socialistes vol dir la de posar tot el nostre enginy i la nostra força en canviar-ne el signe. És la de provar de representar dignament les classes populars d’aquesta ciutat i d’aquest país, i també a totes les persones convençudes que cal construir el comú des d’una perspectiva de progrés.

La nostra responsabilitat és la d’estar amb la gent a qui els governs de la dreta espanyola i catalana estan traslladant injustament, i també de manera innecessària, el cost de la crisi. La nostra responsabilitat és exercir un control efectiu de l’acció de govern, i plantejar les alternatives al model social que el PP i CiU, també des de Barcelona, estan dissenyant dia rere dia. És la de construir un projecte socialista per la Barcelona d’avui i de demà, que superi el marasme provocat per la manca d’idees i de model de Convergència i Unió.

Ferran Pedret i Santos

Anuncis

3 Respostes to “Per responsabilitat”

Trackbacks/Pingbacks

  1. El PSC de Barcelona, fuera de control | La Voz de Barcelona - 03/09/2012

    […] ha denunciado presiones mediáticas para llegar a un acuerdo CiU-PSC, y lo ha calificado de ‘enormemente […]

  2. Observatori de ciberpolítica » Blog Archive » La cansina propuesta de la sociovergencia a la barcelonesa - 04/09/2012

    […] Suena muy bien, el PSC actúa de partido de alta responsabilidad y entra (o forma un acuerdo de gobierno estable) en el gobierno municipal dando la estabilidad al municipio. Claro.. si no fuera porqué el relato que se construye destrás de esta idea hace aguas. […]

  3. Construir alternativas, mejor que caer en la ansiedad - 04/09/2012

    […] Reflexiones de Ferran Pedrét […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: