El nostre futur és a les nostres mans

28 nov.

Malgrat que ho pugui semblar, el títol d’aquest post no pretén expressar cap tòpic ni cap crida buida al optimisme sense fonament. Pel contrari, és la conclusió de l’anàlisi de la situació en que es troben el socialisme català i espanyol després de la recent victòria del PP a les eleccions generals i de cara a l’agenda congressual dels propers mesos. És, a més, una màxima que hauríem de tenir molt present per tal d’evitar caure a una trampa que només ens pots portar a enfonsar-nos més. Però, anem per parts:

La situació: els resultats de les eleccions del 20-N han estat l’últim capítol d’una tendència de radical descens del vot socialista que a Catalunya comença a les eleccions autonòmiques del 28 de novembre de 2010 i continua amb els dramàtics resultats de les eleccions municipal de maig de 2011. En relació a les eleccions generals, el fet més il·lustratiu de la gravetat de la situació és que el PSC va perdre l’esfereïdora quantitat de 770.000 vots a tota Catalunya i el socialisme espanyol més de 4 milions de vots al conjunt d’Espanya.

 Tot això es produeix en el context de la crisi econòmica més important que a patit el món occidental des del crack del 29 i que té els seus arrels precisament a les polítiques desregulatòries i liberals de dretes així com a la voracitat sense límit dels agents del sistema capitalista.

L’anàlisi: les causes de la derrota poden ser molt complexes i donar lloc a tota mena d’interpretacions. Però, resulta poc qüestionable que la victòria de la dreta no s’ha produït per un avanç substancial del recolzament a la dreta, sinó per una extraordinària pèrdua de confiança de l’electorat tradicionalment socialista. En aquest sentit, és evident que l’oferta ideològica i electoral socialista a les últimes eleccions no ha estat ben rebuda per la ciutadania.

Per aquesta raó, cal fer una revisió molt profunda dels nostres missatges i de les nostres estructures per tal de trobar un altre cop la sintonia amb els problemes i les inquietuds de la ciutadania. El calendari congressual de les properes setmanes és l’oportunitat perfecta per dur a terme aquesta tasca, que en aquest cas no admet més endarreriments. Però, per a concloure amb èxit aquesta feina, és imperatiu fer-ho sobre certes premisses.

Les premisses:

–  No podem confiar en que no anirem a pitjor: tenim exemples a altres territoris a on, sobre aquesta errònia idea, s’han anat perdent vots fins al punt de ser considerats gairebé com a territoris sense cap possibilitat de governar a curt i mig termini. De fer-ho també el PSC, la temptació de caure a l’autocomplaença seria massa forta i probablement ens portaria a fer canvis cosmètics en lloc des canvis estructurals que necessitem per tal de retrobar-nos amb la ciutadania que ja no ens mira com a referent. Hem d’entendre i assumir que recuperar o no la sintonia amb la ciutadania (que és una cosa diferent de guanyar eleccions) depèn de nosaltres mateixos.

–  Hem de rebutjar criteris d’endogàmia interna i personalismes: el fet d’haver perdut nombroses institucions en poc temps suposa que una important quantitat de companys amb experiència de govern estan ara disponibles per a assumir tasques orgàniques. En molts casos, es tracta a més de gent que, al contrari del normalment es pensa, han sacrificat una bona part de la seva vida personal y professional per dedicar-se a les qüestiones públiques. Evidentment, aquesta experiència és un capital i seria temerari menysprear-la. Però, la voluntat de aprofitar aquest valor en cap cas pot arribar al punt de substituir la necessitat de regeneració del partit i de renovació de quadres dirigents. En aquest sentit, ara més que mai, el projecte col·lectiu ha d’estar per sobre de personalismes i d’interessos creats. Per això, el delegats congressuals han de ser responsables a l’hora de triar a aquells companys capaços d’agregar-nos a tots internament i d’enviar un missatge a la ciutadania de que el missatge de regeneració del projecte socialista és real. Depèn de nosaltres que la gent vegi renovació en lloc de “más de lo mismo”.

–  Cal un veritable debat d’idees: la gravetat i singularitat de la situació econòmica i social que patim actualment és de tal magnitud que cal redissenyar les respostes que se’ls hi han de donar. Per aquesta raó, cal fugir de la temptació de caure en el tacticisme polític i, per tant, s’ha de dur a terme un veritable debat d’idees per tal d’arribar a formular un discurs nou adaptat a la complexa situació actual. Només així, la ciutadania podrà trobar en els socialistes respostes als greus problemes que pateix la nostra societat. Depèn de nosaltres abordar de veritat el debat sobre la situació actual i el nostre discurs al respecte.

–  Necessitem un discurs clar i coherent amb la nostra ideologia: sobre el pressupost d’un veritable debat d’idees, cal ser conscients de que tenim la necessitat de construir un discurs sòlid y creïble amb la proposta socialista de cara als propers anys, construït al voltant dels principis d’esquerres de la nostra ideologia i amb vocació de ser dut a terme si els ciutadans ens tornen la seva confiança a les diferents institucions. Ens correspon a nosaltres la responsabilitat de ser capaços d’articular aquest discurs capaç d’engrescar a tots aquells que creguin en la justícia social i els valors d’esquerres.

La situació econòmica i social dels propers anys no serà fàcil, més encara amb governs de dretes poc sensibles a fer més lleu l’impacte de la crisi a les classes menys afavorides. Però, el tornar a ser el referent de la solució a aquests problemes està a les nostres mans. Si sabem ser responsables ho farem, perquè tenim un món a guanyar contra la injustícia i contra les catastròfiques conseqüències del capitalisme salvatge que hem patit els últims anys.

Pablo Faura

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: