Incipiències

19 maig

Un breu comentari apressat entre mobilització i mobilització.

Feia uns mesos que es sentia remor al carrer. Un nombre creixent de persones s’han anat sentint allunyades d’un joc polític percebut com a abstret, absent, autoreferencial, que no donava resposta a les inquietuds ni als anhels d’una ciutadania tenallada per la situació econòmica general, d’una banda, i per les mesures adoptades pels diferents governs, de l’altra.

Al final ha estat aquest mes de maig el que ha vist eclosionar un ampli moviment contra les retallades,  i també un incipient moviment del que es pot dir, deixant l’anàlisi més afinada per a moments en que sigui possible adquirir major perspectiva, que impugna més profundament el conjunt de la configuració del sistema polític, social i econòmic en el què ens trobem immersos i immerses.

Els processos socials tenen els seus ritmes propis, i es fa difícil aventurar en què pot desembocar tot plegat. No obstant, és fàcil entreveure una certa potència, una certa capacitat germinal en la indignació compartida per centenars de milers de ciutadans, que expressa en part, però no en tota la seva plenitud i pluralitat de matisos, la protesta que s’estén pels carrers i places de les nostres ciutats.

La ciutadania ha estat desposseïda, i en comença a ser ben conscient, d’una autèntica capacitat per determinar col·lectivament i democràtica el seu futur. Els estrets marges pels quals s’ha pretès que circuli allò que és imaginable o possible ja no resulten satisfactoris per a moltíssima gent, que refusa la resignació i ha decidit començar a fer quelcom més que protestar.

No estem assistint a una mobilització antipolítica. No ho és la que protagonitzen centenars de milers de persones que s’alcen contra les retallades, és clar. Però tampoc ho és la que estan protagonitzant desenes de milers de joves i no tan joves a la Puerta del Sol o a la Plaça Catalunya. No ho és, malgrat els cartells que de forma un pèl primària ho posen tot al mateix sac i la sospitosa insistència dels mitjans de comunicació en aquest punt. És, ben al contrari, una temptativa de repossessionar-se del propi futur, de reapropiar-se de la política.

Les forces polítiques i sindicals de l’esquerra instituïda s’han institucionalitzat potser massa, i no han mostrat capacitat o instint, fins al moment, per comprendre la profunditat del malcontentament actual i les seves implicacions, i encara menys per respondre, amb un mínim de credibilitat, a les enormes corrents de fons que estan començant a generar-se. Si algun sentit tenen les organitzacions polítiques de l’esquerra ha de ser el de canalitzar els afanys de la gent que creu que la societat actual és injusta i millorable, per produir una transformació profunda de l’ordre social i econòmic actual. Cal recuperar tant l’instint, com la credibilitat ( i aquesta és molt difícil de guanyar i molt fàcil de perdre, com és ben sabut).

Ferran Pedret

Anuncis

4 Respostes to “Incipiències”

 1. Albert 20/05/2011 a 10:01 #

  Com pots barrejar les mobilitzacions de fa pocs dies contra les retallades (farcides de banderes sindicals i amb l’orgullosa presencia de politics i líders sindicals) amb les més recents dels “indignats” (on no es permet ni una cosa ni l’altre)… i dir de passada que les primeres eren de “centenars de milers” (sic) i les segones de “desenes de milers” (segurament, per això les primeres solament sortien a El Periódico i a COM ràdio, i les segones a la portada del Washington Post i a la BBC)… i donar a entendre que totes dos son mobilitzacions similars, que no son “antipolítiques” (obvi que la de les retallades no!… pero si estava organitzada dins de la més estricta i previsible practica política del país… igual que la mani de la AVT de Madrid…)… Com pots dir tot això? Però si justament la mobilització dels “intolerants” és perquè la gent està fins el monyo d’aquests plantejaments i pràctiques… (sí,sí, també de manis oportunistes dels sindicats contra les retallades, encara que que no els agradin gens les retallades).
  La dels “indignats” no és una mobilització “antipolítica” stricto sensu, em temo que, més aviat, és “antiaquestapolítica”.

  • unmonaguanyar 20/05/2011 a 12:02 #

   Albert, en no conèixer-te, amb prou feines goso prendre’m la confiança de comentar-te el primer pensament que m’ha vingut al cap quan he llegit el comentari, però si no et sap greu ho faré, corresponent a la sinceritat amb la que comentes l’entrada: crec que t’has posat un pèl susceptible.

   Si em permets, m’agradaria respondre a algunes de les coses que comentes:

   En primer lloc, comentar dues mobilitzacions en un mateix article no és barrejar les coses. De fet, crec que queda força clar quan dic que en el mes de maig ha eclosionat, d’UNA BANDA, un moviment contra les retallades, i D’ALTRA BANDA, un altre moviment que, amb extrema prudència (que em sembla sensata tenint en compte la característica espontaneïtat que l’identifica), només he aventurat que reclama canvis profunds a nivell polític, social i econòmic. Per tant, crec que el contrast entre ambdós és prou clar, i no jugo a la confusió entre totes dues coses.

   No obstant, no sóc dels que cregui que els processos socials sorgeixin com bolets aïllats, i que estiguin desprovistos d’antecedents i complexitats. No m’ha semblat una pura coincidència que precisament aquest mes de maig el mar de fons s’hagi començat a traduir en carrers i places plens. Hi ha més superposicions de les que apuntes en el teu punt de vista sobre les acampades. T’he de dir, de fet, que em sorprèn que comentis que “no es permet” quelcom a l’acampada. T’asseguro que no he vist cap servei d’ordre ni he escoltat cap intervenció a les assemblees que pretengui impedir la participació a ningú que en comparteixi els objectius. I per cert, com ja fa anys que em moc per Barcelona, et puc ben assegurar que la plaça és plena de gent amb diverses afiliacions sindicals, polítiques (alguns d’ells amb un paper ben destacat com a dinamitzadors de l’asemblea general), i organitzatives. I no ho trobo pecaminós, ves per on…

   També et puc dir que molta gent va anar igual a la mani del 14 i a la del 15. Arribats a aquest punt, tot i que és una anècdota, perquè no em dedico a recomptar manifestants amb fotos aèries ni res semblant, t’he de dir que el fet que les acampades siguin portada a la premsa internacional no depèn tant del nombre d’assistents a la mobilització com de les característiques del moviment. No sé si vas anar a les manifestacions del 14 i el 15, ni si has estat a Pl.Catalunya o a la Puerta del Sol, però et ben asseguro que el 14 hi havia més gent que el 15 (els propis organitzadors del 15 van donar xifres més baixes que les de les manis del dia anterior, i a Pl.Catalunya hi ha, visiblement, menys gent que a la mani del 14, com d’altra banda és normal degut a la forma d’una i altra protesta).

   Per altra banda, t’he de dir que no crec que la gent de l’acampada es pugui sentir comfortable amb l’etiqueta d’ “intolerants” que els acabes de penjar, però vaja, és només una opinió.

   En canvi, amb la teva darrera frase, hi estic plenament d’acord. De fet, és ben bé el que volia dir en relació a les acampades.

   T’agraeixo que et prenguis la molèstia de llegir i comentar. Que passis un bon dia!

   Ferran

 2. Albert 20/05/2011 a 12:31 #

  Ferran, (jo tampoc et conec, he vingut a petar aquí perque un amic m’ha passat l’enllaç). Tens raó: potser m’he posat un pèl susceptible; també comparteixo -i agraeixo- força els arguments i explicacions addicionals que dones en la teva resposta. Però sobre tot me’n alegro que coincidim en la darrera frase del meu comentari perquè, a fi de comptes, era la única cosa substancial que relament volia dir. Gràcies i fins aviat!

 3. unmonaguanyar 20/05/2011 a 23:10 #

  A tu! I per això estem, per debatre… Fins la propera!
  Ferran

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: