Se’ns acumula la feina

21 gen.

Els socialistes catalans afrontem un any curull de reptes. A més, no podem desatendre cap de les qüestions que reclamen la nostra atenció, perquè totes elles són igualment transcendents i urgents.

En primer lloc, tenim per davant el repte de saber entendre les raons per les quals el projecte polític que compartim es troba en la situació actual, i saber extreure’n conclusions que resultin útils en la pràctica per a la reconstrucció d’una alternativa socialista sòlida i coherent. A aquesta tasca col·lectiva hi hem estat cridats pels nostres conciutadans, i aquest blog que llegiu pretén ser una modesta contribució a un procés de debat que ens resulta extremadament necessari abordar amb franquesa, responsabilitat, audàcia i ambició.

D’altra banda, els socialistes catalans tenim també per davant el repte d’aturar l’onada electoral que cavalca la dreta més nostrada (i la que menys), i assegurar que, des dels municipis d’aquest país, es puguin dur a terme les polítiques que són necessàries per contrarestar els efectes que la crisi està tenint sobre les classes populars, garantint la cohesió social, la convivència, i combatent els discursos de l’odi i la por amb què alguns pretenen atiar conflictes irresponsablement. Volem ajuntaments de progrés al servei de tota la ciutadania, i en el context actual, això vol dir ésser capaços de sobreposar-se a la temptació del derrotisme, i treballar de valent per demanar als nostres veïns i veïnes que ens acompanyin en la construcció del pacte per una nova civitas, que es projecti cap al futur amb confiança en l’enorme potencial que tenim si ens proposem plegats fer dels nostres municipis espais de progrés i llibertat.

A més, els socialistes barcelonins, entre els que em compto, abordem un repte extra: elegirem quina ha de ser la persona que encapçali la candidatura socialista a les eleccions municipals del proper 22 de maig mitjançant unes eleccions primàries. És a dir que, de conformitat a les normes que regulen la vida interna del PSC, els militants i simpatitzants podran votar, el dia 19 de febrer, la opció que prefereixen, entre les dues candidatures que concorren. La de Jordi Hereu, actual alcalde de Barcelona, i la de Montserrat Tura, que va ser consellera del Govern de la Generalitat i alcaldessa de Mollet del Vallès.

Aquest tipus de processos, per la seva pròpia naturalesa, impliquen riscos i oportunitats. Per tal de minimitzar els riscos i maximitzar les oportunitats, cal garantir que el procés en sí es desenvolupi amb total transparència, i que les candidatures s’esforcin en el contrast dels projectes i les idees, i s’eviti tota temptació de menystenir o desqualificar, ja que en el dia següent al de la proclamació del candidat o candidata, caldrà que els partidaris de l’un o de l’altre treballin plegats per assolir una nova victòria socialista a Barcelona.

Els nostres adversaris, encara sorpresos per la circumstància, confien ara en els errors que puguem cometre per debilitar la proposta política que representem. I faràn tot el possible per provocar la comissió d’aquests errors, amb totes les armes de què disposen, inclosos els mitjans de comunicació que, des de fa anys, estan acompanyant-los en el seu esforç per desallotjar el PSC de l’alcaldia de la capital catalana. No els hem de permetre que se’n surtin.

Com deia al principi, sóc de la opinió que no podem desatendre cap d’aquestes qüestions. Tenint en compte que, sobre les primàries, en parlarem molt intensament en les properes setmanes, possiblement en altres fòrums, crec que manté un cert interès la petita contribució que fem, des d’aquest blog, al debat general sobre com donar nou sentit i impuls al socialisme català, per l’evolució del qual, és clar, resulta enormement important com es superin els reptes que se’ns acumulen.

Ferran Pedret

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: