Sí, realment, el problema són les idees

31 des.

Arrel del debat suscitat al conjunt de la premsa, el mateix dia 29 de novembre, després de la contundent derrota a les urnes del PSC, sobre els fantasmes, bruixes i bruixots, esperits i ànimes del PSC, i en la mirada posada ja en el proper Congrés que tindrà lloc a la tardor d’aquest 2011 que està a punt d’iniciar-se, és del tot necessari aturar-se, abstreure’s i reflexionar sobre la situació actual en la que ens trobem.

Sí, és cert, venim de 7 anys de governs d’esquerres a la Generalitat que no han estat gens fàcils però amb els quals s’han fet més coses que mai. No hem tingut la complicitat ni la capacitat d’explicar a la ciutadania l’excel·lent tasca dels governs presidits per socialistes. Ens trobem i ens hi trobarem per uns quants anys més, en una crisi econòmica global i, recordant les paraules de l’any 1992 de Carville, “és l’economia, estúpid!”, la que perjudica més severament als partits que estan al govern. Hem caigut en el parany sobre el debat identitari i l’encaix de Catalunya dins aquesta Espanya que algunes i alguns volem federal, però que a la majoria de la ciutadania en aquests moments no li interessa. I molts d’altres motius que em deixo.

En entrades precedents, diversos companys ja ho han dit: ens hem de definir ideològicament i hem parlar de manera clara i ferma de quines són les nostres conviccions i posicions davant dels temes que realment preocupen a la ciutadania.

Com molt bé deia el company Deusedes, no podem ni hem de quedar bé amb tothom. Com molt bé ha relatat el company Elena, el problema és ideològic. Són les idees, les conviccions i la il·lusió col·lectiva per fer-les avançar el que mou les consciències, a les persones.

Hem de començar a parlar clar i dir quina és la nostra postura davant temes complicats com són la immigració i la prostitució. Hem de dir clar quin model sanitari volem pel futur: estem a favor del copagament? Estem a favor d’allargar l’edat de jubilació?

Hem de sortir de la indefinició i començar a dir el que pensem, tenint sempre present que no tothom estarà d’acord amb els nostres plantejaments, ni evidentment, tampoc ho hem de pretendre. Hem de començar a debatre quin model de ciutats i pobles volem pels propers  20 anys. Hem de començar a mullar-nos i dir com volem gestionar el fet migratori. Quin model energètic volem per Catalunya? Aquests, i molts altres debats han de tenir lloc en el sí del PSC per tal de tenir un full de ruta clar i concís en el qual la ciutadania tingui clar el què pensem i com ho defensem. Hem de deixar de banda la necessitat malaltissa de voler quedar bé amb tothom.

Tinc la sensació que ens hem deixat portar per un debat que als nostres votants – no ens enganyem i deixem de parlar ja del conjunt de catalans i catalanes – ni els hi va ni els hi ve. El que ens reclamen són solucions als problemes quotidians, ens demanen escoles bressol pels seus fills i filles, ens demanen poder accedir a un habitatge, ens demanen que vetllem per les seves feines, ens demanen poder continuar gaudint d’una sanitat pública i de qualitat, ens demanen, al cap i a la fi, que resolem els problemes quotidians de la gent i deixem de banda un debat en el qual, el nostre partit germà no està per la labor.

Com diuen els nostres estatuts, som progressistes i d’esquerres, compromesos amb el món del treball, i volem promoure una política de reformes per assolir  una societat de benestar, inclusiva i cohesionada,la defensa de l’espai públic, la justícia social, la igualtat i el bé comú. Dediquem, d’una vegada per totes, tots els esforços a posar aquests valors en pràctica i comencem a parlar clar.

Núria Garcia

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: