Recuperar les idees que ens són pròpies

21 des.

Molt s’està parlant, des de diferents mitjans, dels motius que han portat als partits d’esquerres, i al PSC en particular, a perdre tant de suport en els darrers comicis que, a la vegada, han portat als dos grans partits de la dreta d’aquest país a guanyar-ne.

La crisi econòmica, el desgast de la pròpia acció de govern, la sentència de l’Estatut, la “tensió nacional”, l’absència de cohesió ( o potser de imatge de cohesió) entre els tres partits que formaven el govern, etc. Tots ells, al meu entendre, tot i que molt importants, motius conjunturals per explicar uns resultats concrets en un moment donat.

Hom podria entendre, doncs, que sense crisi i sense tensions entre diferents partits que governen junts, o sense el desgast de l’Estatut, els resultats haurien estat diametralment diferents, però… realment és així?

No nego que segurament amb una millor gestió d’aquests factors, o amb l’absència d’algun d’ells, els resultats podrien haver estat millors, però segueixo pensant que deixant de banda dos, tres diputats, crec que els resultats no variarien gaire…

I per què, doncs? Potser la gestió no ha estat bona? I tant que sí.

Una part del problema, que aventuro aquí, i de la resposta que hi donem en depèn en gran part que el PSC torni a aglutinar una majoria social i política al seu darrere, és tornar a guanyar la batalla de les idees.

Aquests darrers anys hem vist com la dreta s’ha apoderat pervertint-ne el sentit, de paraules com solidaritat, llibertat, democràcia, o ha pretès erigir-se en única garant de la sortida de la crisi, etc.

Al mateix temps, molts dels missatges que des de l’esquerra hem donat estan relacionats amb conceptes com “mercat del treball” i no “món del treball”, “riquesa econòmica” sense parlar tant de la distribució de la mateixa, “toca apretar-se el cinturó”, “ara toca fer mesures d’austeritat” etc.

En definitiva, la dreta ha vingut a casa nostra a robar-nos les idees que portem defensant durant segles, i com a resposta hem acabat donant-los la raó en alguns dels seus missatges més liberals i individualistes.

Quan parlem d’aglutinar un missatge col·lectiu en benefici de la llibertat i l’augment de llibertats com a poble, per què ningú pensa en el PSC com el missatger o portador d’aquesta idea? Potser no és això el que representem i volem representar?

Potser buscant la centralitat hem perdut el nord, però és evident que aquest nord, al qual mai hem de deixar de dirigir-nos-hi, ha d’estar inclinat a l’esquerra.

Joan Sanchís

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: